wrze.22

Masa cukrowa na tort. Słodkie dekoracje.

dodano: 22 września, 15:31 przez manowa


 

 

Dziś chciałabym przybliżyć Wam nieco produkt dzięki, któremu świat cukiernictwa coraz bardziej rozwija się i sprawia, że na widok niektórych tortów zapiera nam wdech w piersiach.

 

Z pewnością każdy z nas zna to uczucie – patrząc na pięknie udekorowany tort myślimy: Niemożliwe! Czy to jest prawdziwe?  Jak to zostało wykonane? Czary, a może jakieś niezwykłe umiejętności? Żadne czary! Masa cukrowa, tak,  to ona jest głównym składnikiem cukierniczych arcydzieł.  To za jej przyczyną zwykły tort może stać się arcydziełem, który jest tak piękny i wyjątkowy, że aż szkoda go jeść.  To tylko dla cukierników? Nic bardziej mylnego!

https://i.imgur.com/TuXJmq1.jpg

https://i.imgur.com/fOP9OJ4.jpg

Masa cukrowa: https://www.sweetdecor.pl/lukier-plastyczny.html

 

Masa cukrowa jest to produkt cukierniczy cieszący się dużą popularnością nie tylko wśród cukierników, ale również pasjonatów cukiernictwa, osób zajmujących się tworzeniem wyrobów cukierniczych  hobbystycznie. Swoją popularność zawdzięcza temu, iż jest to produkt niezastąpiony w tworzeniu oryginalnych dekoracji tortów, a także cechuje się łatwością w użyciu, co sprawia, że nawet osoby nie zajmujące się cukiernictwem zawodowo - potrafią z jej użyciem wyczarować niezwykle kreatywne dekoracje .

 

Masa cukrowa barwiona na różnorakie kolory i jej szeroka gama do wyboru  daje ogromny  wachlarz możliwości dekoracji tortów. Od tworzenia prostych wzorów, poprzez cukrowe koronki i kwiaty, aż do przeróżnych figurek, postaci! Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia!

 

Ozdoby z masy cukrowej nadają tortom wyjątkowości, a także sprawiają, że tort może stać się spersonalizowany. Któż z nas nie chciałby uświetnić swojego przyjęcia tortem dedykowanym specjalnie dla niego lub nawiązującym do klimatu/okazji przyjęcia?  To wszystko jest możliwe przy pomocy masy cukrowej, wystarczy tylko trochę fantazji i oryginalnie udekorowany tort zostanie na długo w pamięci wszystkich gości.

 

Dekoracja tortu -  mała rzecz, a może bardzo uświetnić każdą imprezę i nadać jej klasy.  Powiedzmy sobie szczerze – zwykłe torty to już przeżytek! Teraz w dobie rozwoju cukiernictwa, właściwie każde życzenie dekoracyjne jest do spełnienia i to dlatego ludzie tak chętnie sięgają po masę cukrową, by tworzyć z jej niepowtarzalne dekoracje, aby wyróżnić swój wypiek i jeszcze bardziej pokreślić klimat danej imprezy.

 

Nie od dziś wiadomo, że je się oczami – i to się jak najbardziej sprawdza! Patrząc na pięknie podane jedzenie od razu mamy większy apetyt, a już zwłaszcza dotyczy to słodkości.

 

Tworząc  dekoracje, które do złudzenia przypominają koronkę, kwiaty  bądź postacie – sprawimy, że będą cieszyć oko i wywoływać zachwyt wszystkich gości. Takie niecodzienne ozdoby doceniają, nie tylko dorośli, ale przede wszystkim dzieci. Które dziecko nie marzy o bajkowym torcie urodzinowym z ulubioną postacią z bajki? Każde! Dzięki takiemu prozaicznemu produktowi, jakim jest masa cukrowa jest to możliwe! Każde dziecko z całą pewnością doceni tak fantazyjną dekorację tortu.

 

Kwiaty – kto z nas nie docenia ich uroku? Kojarzą się one  zwykle z łąką, z ogrodem ewentualnie z kwiaciarnią, ale czy aby na pewno jedynie z tym powinny? Ależ skąd! Kwiaty znajdują się również zastosowanie w cukiernictwie. Sztuczne? Bynajmniej, choć cukrowe do złudzenia przypominają prawdziwe kwiaty. Wszystko oczywiście za sprawą masy cukrowej. Takie kwiaty można zrobić np.  za pomocą wykrojników z wytłoczonym kształtem płatków danego kwiatu, które wystarczy jedynie złączyć ze sobą tak, aby powstał kwiat.    Cukrowe kwiaty świetnie odnajdują się w dekoracji tortów ślubnych, komunijnych, z okazji rocznic – nadają tortom stylu i szyku.

 

Koronki tylko harfowane ? W tym żadnym wypadku! Koronki cukrowe, to również znakomita dekoracja tortu. Jak je zrobić?  Specjalnie dedykowana do tych celów masa cukrowa sprawia, że zrobienie takiej koronki jest bardzo proste. Masę tę wykłada się na specjalną formę silikonową z wytłoczonym wzorem – wszystko co trzeba zrobić to poczekać, aż wyschnie i przełożyć ją z formy na tort. I tort rodem z Koniakowa gotowy!

 

Sami widzicie, że tworzenie niesamowitych dekoracji na tort nie jest wcale trudne, wystarczy tylko mieć pomysł i pasję w dziedzinie cukiernictwa, które ciągle rozwija się i  podąża za trendami  oraz stara się jak najbardziej ucieszyć nie tylko podniebienia, ale także oczy klientów.

 

Mam nadzieję, że przekonałam Was do tego, że masa cukrowa jest niezastąpionym wynalazkiem w tworzeniu słodkich dekoracji.  Łatwość w użytku, niewygórowana cena i możliwości jakie ona daje – wszystko to przemawia za tym, że jest to niezbędnik każdego pasjonata cukiernictwa.

 




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
manowa 22 września, 15:35 manowa napisała:

Czy któraś z Was piecze torty?